
Nawiązywanie kontaktów online może być ekscytującym sposobem na poznawanie nowych osób.
Dla niektórych osób korzystanie z tych aplikacji może czasami wymknąć się spod kontroli. Anne-Marie Lewis udziela kilku interesujących wskazówek dotyczących świadomego korzystania z aplikacji erotycznych.
Obejrzyj film
Zastanów się, czego naprawdę oczekujesz, korzystając z aplikacji erotycznych.
Baw się dobrze, ale bezpiecznie
Nasi koledzy z Friend przygotowali dotyczące bezpieczeństwa korzystania z aplikacji, abyście mogli się dobrze bawić, zachowując przy tym bezpieczeństwo.
Ogranicz czas spędzany przed ekranem
Jeśli nadal zauważasz, że korzystasz z aplikacji erotycznych w sposób kompulsywny, możesz skorzystać z ustawień telefonu, aby ograniczyć czas spędzany przed ekranem. Konieczne będzie utworzenie kodu dostępu. Zapisz ten kod i schowaj go w miejscu trudno dostępnym, np. w szafce w pracy lub u znajomego. Możesz wygenerować losową liczbę za pomocą tego liczb losowych.
Instrukcje dla użytkowników iPhone'a
- Na iPhonie przejdź do Ustawienia › Czas przed ekranem.
- Wybierz opcję „Użyj kodu dostępu do czasu korzystania z ekranu”.
- Gdy pojawi się monit o skonfigurowanie „Odzyskiwania kodu dostępu do ScreenTime”, kliknij „Anuluj” (nie chcesz mieć możliwości zresetowania tego kodu za pomocą swojego Apple ID).
- Gdy pojawi się pytanie „Czy na pewno?”, wybierz opcję „pomiń”.
Następnie należy wybrać aplikacje, które chcesz ograniczyć.
- Przejdź do Ustawienia › Czas przed ekranem › Limity aplikacji › włącz (zielony przycisk).
- Dodaj limit.
- Kliknij strzałkę po prawej stronie pozycji „Sieci społecznościowe”.
- Wybierz aplikacje, których korzystanie chcesz ograniczyć, na przykład Grindr lub Recon.
- Wybierz czas, na jaki chcesz zezwolić. 1 minuta to najkrótszy możliwy czas.
- Upewnij się, że opcja „blokuj po osiągnięciu limitu” jest włączona (zielony przycisk).
- Możesz również zablokować dostęp tylko w określone dni, na przykład od piątku do niedzieli, wybierając opcję „dostosuj dni”.
- Kliknij przycisk „Dodaj” w prawym górnym rogu.
- Limit został właśnie dodany.
Firma Apple udostępnia więcej dotyczących iPhone'a.
Instrukcje dla systemu Android
- Zainstaluj aplikację Focused” ze sklepu Google Play.
- Otwórz aplikację i wybierz opcję „zezwól na dostęp”, przewiń w dół i zezwól na dostęp do funkcji „stay focused”.
- Kliknij „utwórz profil” i wybierz nazwę, na przykład „blokuj aplikacje”.
- Wybierz aplikację, którą chcesz zablokować, na przykład Grindr lub Recon.
- Kliknij przycisk „Dalej” w prawym górnym rogu i wybierz żądane dni i godziny.
- Kliknij „zapisz” w prawym górnym rogu.
- Po powrocie do ekranu głównego włącz „tryb blokady”, „ustaw nowe hasło” i zaznacz opcję „zablokuj dostęp do ustawień telefonu”.
- Wprowadź hasło i wybierz fałszywy adres e-mail (blah@blah.com), aby uniemożliwić wyłączenie tej funkcji.
- Włącz uprawnienia administratora urządzenia › włącz.
- Przyznaj uprawnienie do przekroczenia limitu › zezwól na uprawnienie.
- Kliknij „Aktywuj”.